Gör upp en plan för graviditeten

Att bli gravid är en stor förändring i livet. Att ha en tydlig plan på plats kommer göra många saker enklare. Men var beredd på att du inte kommer kunna planera för allt och några överraskningar kommer definitivt dyka upp längst vägen.

Att bli gravid

Att bara bli gravid är ett arbete i sig. Man brukar säga att det är normalt att ta upp till ett år innan befruktningen sker. Men samtidigt kan det hända nästan omedelbart också. Medan det är många biologiska faktorer som har en roll att spela i detta är ren slump ofta avgörande. För att öka chanserna är det bland annat viktigt att hålla koll på ägglossningen och det kan du göra med exempelvis några Clearblue produkter.

Planera in fysisk aktivitet

Att vara fysiskt aktiv innan, under och efter graviditeten har många fördelar. Passa på att planera för några lämpliga aktiviteter eller träningsformer. Ju längre in i graviditeten du kommer desto större förändringar sker i kroppen. Medan du tidigt i graviditeten kan träna nästan precis som vanligt kommer det dyka upp mer och mer du borde undvika och en del övningar som kommer vara speciellt bra att fokusera på för att bygga upp kroppen på rätt sätt.

Tänk mer på maten

Har du aldrig varit den som tänka mycket på innehållet i det du stoppar i dig, kan det vara dags att göra detta nu. Det är normalt att gå upp några kilon under graviditeten. Men vill du undvika en ohälsosam viktuppgång är det klokt att tänka lite mer på vad du äter. Näringsrikt och hälsosamt bör vara de två viktigaste ledorden när du planerar maten. Du kan självfallet passa på att unna dig något syndigt gott emellanåt, men undvik att göra detta upprepade gånger samma dag. Och kom ihåg att du inte behöver ”äta för två”. Som mest kan du äta ett extra litet mellanmål varje dag. Kroppen och barnet behöver inte mer än så.