Inred med lampor

Lampor kanske inte är den första tanken när man tänker inredning men belysningen i hemmet spelar mer roll än många tror. Med de rätta armaturerna placerade på rätt ställen kan ditt hem få ett helt nytt utseende. Man brukar prata om tre olika typer av belysning nämligen allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Beroende på vilket rum krävs olika typer av lampor.

Allmänbelysning

Denna belysning bör ha en hyfsat stark ljuskälla och ska fungera bra när du behöver kunna ljusa upp rummet för att se lite bättre/tydligare. Vill du använda denna även när du äter middag eller myser i soffan kan det vara klokt att installera en dimmer.

Funktionsbelysning

Detta är en riktad belysning som du placerar vid exempelvis matbordet, sängen, skrivbordet, diskbänken eller läshörnan. I kök kan man tänka på att ha en lampa som allmänbelysning i taket, riktade spotlights vid diskbänken och en riktad lampa över matbordet. I hallen och vid din garderob är det klokt att rikta en armatur mot kläderna för att få en bra överblick.

Stämningsbelysning

Detta syftar till lampor som ska skapa en god och mysig stämning i rummet. Det kan vara en bordslampa på ett sidobord, en ljusslinga eller några hängande lampor i fönsret. Här är det bra att tänka på att ha en ganska svag ljuskälla så det inte blir jobbigt för ögonen. Väljer du en så kallad filamentlampa utan lampskärm är det extra viktigt att den är placerad där man inte blir bländad.I vardagsrummet är det bra att tänka på att det bör finnas ganska många lampor då det ofta är ett ganska stort rum där många vistas i. Variera gärna lamporna i både stilar och funktion. Fundera ut vad som skulle passa bra in mot den övriga inredningen. Om du har en industriell ton på resten av inredningen bör du välja lampor som passar bra till det.