Om du har ett aktivt friluftsliv

Tillbringar du mycket tid i skog och mark, så är du långt ifrån ensam. Statistik visar att förra året var mer än hälften av alla svenskar ute varje vecka. Det är en stor ökning jämfört med åren innan. Självklart kan en stor del av ökningen bero på att vi fick en pandemi, och att vi började träffas utomhus för kalas och söndagsmiddagar.

Stora hälsoeffekter

Att vara ute i naturen är inte bara bra för din fysiska hälsa. Forskning visar att du mår bra även psykiskt av att vara ute mycket. Du behöver dessutom inte bestiga berg, eller klättra uppför dem heller, om du inte vill. Det kan räcka med en långsam promenad längs mjuka skogsstigar för att du ska känna dig mindre stressad.

Allemansrätten

Bor du dessutom i Sverige har du en unik möjlighet att komma nära naturen. Den svenska allemansrätten ger dig möjligheten att plocka svamp i skogen eller bada vid en strand, även om du inte äger marken. Du får självklart inte hugga ner träd, eller störa djurlivet, men njuta av naturen får du. Känner du dessutom för att sova i tält en natt, eller laga mat över öppen eld, så finns det du behöver att handla här.